zaterdag, januari 15, 2011

Cognac uit Amsterdam

Ergens in Amsterdam, op een geheime plek, groeien druiven. Heel veel druiven.
Echt heel veel druiven.

Vorig jaar plukten vriend B en ik in een uur of twee ruim 90 kilo rode druiven.
Ik had de druiven al een tijdje in de gaten gehouden en we zijn gaan plukken toen de pitjes bruin werden, dat schijnt een teken van rijping te zijn.

Gezien de staat van de druiven had ik weinig hoop op een fijne wijn. Teveel trossen per plant en geen warme zomer. Bovendien is de geheime locatie dusdanig dat ik hoge gehaltes aan fijnstof en andere rotzooi op de druiven verwacht.

Het plan was dus van meet af aan fermenteren en dan destilleren.

Druiven zonder voorbehandeling geperst in mijn fruitpers. Dat leverde ongeveer 40 liter sap op, een rendement van minder dan 50%. Belachelijk laag, veel druiven die uit de pers kwamen zagen er nog heel uit. Beetje kneuzen en stampen vooraf zal de opbrengst vergroten.

Het soortelijk gewicht van het sap was, niet onverwacht, vrij laag, rond de 1040. Vergisting leverde een ondrinkbaar zuur vocht op. Na destillatie kregen we een redelijke opbrengst, een paar flessen zeer fruitig ruikend vocht met tussen de 35% en 40% alkohol. De smaak was eerst niet goed, de geur gedomineerd door fruitige esters, waarschijnlijk ethylacetaat. Na een paar maanden is dit al verbeterd en over een jaar of 10 hebben we een superdrankje.

Volgend jaar meer en beter.

5 opmerkingen:

Gudrun Feldkamp zei

Stoer man: cognac uit Amsterdam.... echt heel inspirerend. heb je foto's van je distillerding en zo?

Jurgen zei

Montega,

Zeker, ik gebruikte mijn smartstill. Zie hier voor een plaatje:

http://kokenmetkanker.blogspot.com/2009/01/alcohol-distilleren-met-de-smartstill.html

meneer wateetons zei

en je weet zeker dat je de 'heel geheime plek' niet wilt delen op de Wildplukwijzer?

Anoniem zei

Dag Jurgen,
heb net een soortgelijk avontuur achter de rug. Wijn was ronduit smerig en ga ik dus ook destilleren. MAAR, voor het persen (sapcentrifuge) heb ik even de druiven van de trossen geritst (zodat er minder houtalcohol omgezet wordt)en de schillen, pitjes, paar liter water en een Tokay gist een paar weken laten borrelen. Toen gedestilleerd (2x) in de beste grappa die ik ooit gedronken heb! (Ik ben een grappa liefhebber) Viel bijna van mijn stoel van verbazing(kan ook de hoeveelheid grappa geweest zijn)Voordeel van grappa is ook: hoeft niet te rijpen, je kunt meteen toeslaan.

Jurgen zei

Wateetons,
Zeker weten. Misschien dat ik mijn geheim wil openbaren aan vrijwilligers die bereid zijn snoeiwerk te verrichten aan de druiven.

Anoniem,

Ontstelen lijkt me een fors karwei. Om methanol vorming te voorkomen werkt het alleen niet. Methanol komt uit pectine, niet uit hout.
Zie hier: http://kokenmetkanker.blogspot.com/2009/01/zelf-distilleren-het-gevaar-van.html